Dupa cum bine stiti, exista mai multe tipuri de furculite. Au apărut multe tipuri de furculiță, dar și forme hibride de furculiță. Printre tipurile de furculiță se numără furculița pentru carne, furculița pentru brânză, furculița pentru pește, furculița pentru murături, furculița pentru măsline, furculița pentru salată dar și „furcuțiul”, un hibrid între furculiță și cuțit, la care mânerul furculiței poate fi folosit pe post de cuțit. Astazi vom discuta despre furculita pentru peşte. Poate ca multi folosesc pentru peste o furculita obisnuita, insa nu trebuie sa uitam ca exista furculite speciale pentru peşte, care pe langa faptul ca ofera o modalitate mai usoara de a consuma pestele, au si marele avantaj ca denota o nota de personalitate si respect faţă de musafirii nostri, atunci cand servim preparatele din peste gatite si ornamentate cu atâta atenţie.

Furculiţă de peşte specială ( furculiţa are un "orificiu", fiind una mai specială )
Furculita pentru peşte difera de furculita pentru friptură, fiind mai lată decât aceasta şi utilă pentru îndepărtarea pielii şi a oaselor peştelui. Bineinteles, furculiţa pentru peşte trebui insoţită si de cuţitul pentru peşte.

Uneori, furculiţa pentru peşte prezinta si un "orificiu". Alteori furculita pentru peşte este obisnuita, fiind cea mai larg raspandita ca model de furculita de peşte. Preţul unei furculiţe de inox nu ar trebui sa depaşească 10 RON, de aceea va recomandam sa folosiţi furculiţe de calitate, fiind atat mai sănătoase, cât şi mai elegante şi durabile.
Furculiţă de peşte normală
Furculita pentru peste are trei dinti mai laţi, iar cutitul este curbat la unul dintre capete; ambele se aseaza inaintea tacamurilor pentru felurile principale. Uneori tacâmul pentru peşte poate fi folosit si la consumarea crustaceelor. Tacamurile pentru peste sunt separate de celelalte. De obicei, au un aspect elegant, pentru a se asorta cu mancarea, pestele fiind intodeauna un preparat mai scump. Adesea, furculita de peste si cutitul de peste sunt realizte din argint. Oţelul tinde sa reactioneze chimic cu lamâia asortata la peşte şi creeaza un gust neplacut. Furculita de peşte are trei dinti, dar uneori poate avea si patru dinti, relativ lungi, drepti sau inclinati in interior. Cum bine stiti, pestele nu se serveste la fel ca friptura. Tacamul de peşte este alcatuit, asa cum am mai spus, dintr-un cutit de o forma speciala si o furculita mai mica. Cutitul se foloseste doar la tranşare sau dezosare si ca ajutor la mâncat. Odata operatia terminata (desfacerea in doua si indepartarea sirei spinarii) cutitul nu se mai foloseste la taiat. Fiind foarte moale, furculita este suficienta. Oasele pe care le avem in gura se pot pune pe furculita apropiată de buze sau, in cazuri extreme, le putem scoate cu ajutorul a doua degete. Servirea pestelui este o artă. Exersati mai intai acasă ! :)

Cauta retete

Primiţi noutăţi prin Email